Wednesday, August 17, 2011

Quinoa

Simbata am fost la niste prieteni, ne cunoastem demult am mai fost la ei si ei la mine. Simbata au decis sa se faca poker la ei acasa, cea ce nu s-a facut demult la ei. Pe linga alte preparate care le-au pregatit au facut si Quinoa, de care habar nu am avut pina simbata. Mi-a placut si am aflat ca e si foarte sanatoasa, dar mai bine va pun aici de pe net:
Ce este quinoa?

Quinoa este o planta care face parte din familia cerealelor. Boabele de quinoa sunt niste sfere mici, galbene si turtite, avand un diametru de la aproximativ 1,5 pana la 2 mm.

Quinoa era un aliment de baza al vechilor incasi, care o numeau “cereala-mama”.

De ce trebuie sa existe quinoa in alimentatia noastra?
In boabele de quinoa se gasesc proteine mai usor de digerat decat cele din carne, arata dr. Gillian McKeith, in volumul “Hrana vie pentru sanatate. 12 superalimente naturale pentru intarirea sanatatii”. In plus, sunt o sursa extraordinara de calciu mai usor de asimilat de organism decat calciul din lapte. Quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui, alge salbatice verzi-albastre.

Desi nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau al depaseste pe cel al multor tipuri de carne, aceasta forma de proteina vegetala nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grasimi din sange si previne formarea placilor de aterom, reducand riscul de atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, in special sub forma de germeni, scade riscul problemelor cardiace.

Pe langa proteine sale unice, quinoa contine, de asemenea, amidon, zaharuri, ulei (continut ridicat în acid linoleic esenţial), fibre, minerale, si vitamine. Boabele de quinoa sunt bogate in vitaminele A, C, D, E, K si vitamine din grupa B-urilor. De asemenea, sant o sursa buna de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorita vitaminelor si mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul imunitar.

Specialistii in nutritie recomanda mamelor sa inlocuiasca budinca de ovaz pe care o dau copiilor cu budinca de quinoa. Aceasta cereala intareste rinichii. Forta rinichilor copilului ii influenteaza cresterea, dezvoltarea si capacitatea de a invata.

Dr Gillian McKeith enumera si alte beneficii ale consumului de quinoa, datorate tot stimularii functiei renale: “Auzul bun, respiratia sanatoasa, starea parului, lipsa problemelor urinare, producerea maduvei osoase, functionarea creierului, ambitia de a reusi in viata, dintii si oasele puternice, toate depind de buna functionare a rinichilor”.

Boabele de quinoa incoltite sunt recomandate pentru tratarea tulburarilor cauzate de ficatul lenes: oboseala, alergii, balonare, indigestie cronica, puls slab. “Quinoa contine mai mult calciu decat laptele, ajungand astfel la intarirea scheletului, a oaselor si cartilajelor. Astfel, quinoa poate fi un bun factor de protectie impotriva artritei, degradarii oaselor, malabsorbtiei calciului si a altor dereglari similare”, arata dr.Gillian McKeith in volumul “Hrana vie pentru sanatate”.

Imi pare bine ca am aflat de ea si am vrut sa va impartasesc si voua. Am si cumparat-o si in seara asta am si gatit. Am facut quinoa cu legume si separat shrimpi, care i-am pus pe deasupra. V-am facut si poze. A fost foarte bun, am mincat de nu mai pot, ca mereu zic sa nu mai maninc sera. Am gasit multe retete pe internet asa ca o voi folosi zilnic in meniul nostru.



Si am facut si o salata cu rosii si castraveti de la noi din gradina, ceapa verde si ridichile cumparate, dar rosiile au dat tot gustul fiind adevarate, cu gust din ala ca in Romania pe vremuri, cumparate de la tarani din piata sau ca la bunica in gradina.


Cum se prepara quinoa?

Quinoa este gustoasa şi uşor de digerat. Nu este lipicioasa la fel ca majoritatea celorlalte cereale, şi are o aroma delicioasa proprie.

Se prepara antr-un mod asemanator orezului, dar timpul de preparare se reduce aproape la jumatate. Prin preparare, boabele de quinoa cresc in volum de aproximativ patru ori”, noteaza dr. Gillian McKeith.

Quinoa este un aliment care poate fi servit in multe feluri: ca atare, budinca, cereale adaugate in salate, in supe sau sosuri. Quinoa are o textura pufoasa atunci când este gătită, şi aroma uşoară de nuca o face o alternativă la orez alb sau cuşcuş.

Quinoa poate fi germinata în forma sa brută pentru a spori valoarea nutritivă. Germinarea activeaza enzimele sale naturale şi multiplică conţinutul său de vitamine. Quinoa are o perioadă de germinare în special scurtă: doar 2-4 ore de odihnă într-un pahar de apă curată este de ajuns pentru a incolti si a elibera gazele. Acest proces înmoaie boabele, facandu-le potrivite pentru a fi adăugate în salate şi alte alimente reci.

Quinoa expandata se poate servi la micul dejun amestecata cu miere, migdale, sau fructe de padure. Quinoa făină poate fi folosita în panificaţie fie amestecata cu faina de grau, fie singura daca se doreste un produs fără gluten.
Afla si tu care sunt beneficiile consumului de Quinoa, unul dintre cele mai complete alimente ale naturii. Quinoa este o sursa extraordinara de proteine si aminoacizi, fiind un excelent substituent al carnii.
Quinoa este recunoscuta la nivel international ca fiind una dintre cele mai bogate surse de proteine si aminoacizi. Ea furnizeaza organismului toti cei 9 aminoacizi esentiali, printre care si lizina, un aminoacid necesar in dezvoltarea si cresterea trupului, dar si in refacerea tesuturilor. Quinoa contine proteine de calitate, mai bune si mai usor asimilabile decat cele din carne. Poate fi de aceea un substituent excelent pentru carne. O ceasca de quinoa (preparata) contine 8 grame de proteine, de aproape doua ori mai multe proteine decat in alte cereale.
Pe langa aceste proteine, in compozitia chimica a boabelor de quinoa mai gasim si fier, calciu, potasiu, magneziu (potasiul si magneziul ajuta la circulatia optima a sangelor, prevenind ingrosarea arterelor) zinc, vitamina E, seleniu, mangan, cupru, fosfor, fibre. Magneziul, zincul, seleniul si vitamina E au un rol benefic in prevenirea aparitiei bolilor de inima si a diabetului, contribuind si la controlul greutatii. In plus, quinoa contine si riboflavina, o vitamina din grupul B, ce are capacitatea de a reduce aparitia migrenelor.

Si pe linga astea am mai adaugat un humus cu jalapeno cumparat de la o libaneza care este sotia unui tehnician de la mine de la servici, de la care am mai cumparat si sos de usturoi care il numesc ei toom si inca unul de ardei copti (la ultimele doua nu le-am facut poze dar le am in frigider, fac miine)

Si ca desert pe linga fructe, care a mincat si catelul, ca nu a vrut sa manince quinoa, probabil satul de dimineata cind a mincat destula carne, a preferat acuma numai blueberie si pepene rosu, am avut si tort de ciocolata(maninc ca sparta seara si ma mir de ce ma ingras)

P.S. Pe linga descoperirile nutritionale, am mai descoperit ca trebuie sa ne schimbam acoperisul, tiglele la casa, ca s-au uzat si am inceput sa avem probleme. Cind am facut noi oferta la casa era in noiembrie 2001 si am facut si inspectia casei cu un inspector platit de noi inainte sa semnam contractul definitiv. Atunci inspectorul mi-a zis, e bine, acoperisul e unul bun care e garantat sa tina 20 de ani, nu 15, dar nu te astepta sa tina 20, alea de 20 tin cam 15 ani. Casa a fost facuta in '95 deci acoperisul are 16 ani. La ultima ploaie am observat cind am dat catelul afara ca ne curge apa la tocul usii care da afara din bucatarie in curte. Ieri cind am venit de la servici vecina mea avea un om care ii schimba acoperisul. Azi am vorbit cu vecinul (casa lor din acelasi an ca al meu, cam asa e moda se face cite o strada, casele de pe strada aia se construiesc in acelasi an) l-am intrebat cit le ia lor si apoi am vorbit cu persoana. A zis sa ii dau nr. de telefon, ca miine cica masoara acoperisul meu si imi da un pret si ma suna. Casa mea nu are acelasi model ca a lui vecina. I-am dat nr. de la servici si astept sa ma sune. Eu stiu de la alti prieteni care au schimbat acoperisul anul trecut printr-o companie si fata de pretul care mi-a zis vecinul ca le-a cerut mi se pare ca au platit f. mult prietenii mei. Daca imi cere cit le-a cerut la vecinii mei sau cu citeva sute mai mult numai, tinind cont ca acoperisul la casa mea e mai mare, atunci imi convine si il iau, caci ar fi cu 2000 de dolari mai putin. Prietenii mei au dat 5750, iar vecinul meu mi-a spus ca i-a cerut asta 3400. Astept sa ma sune miine sa imi spuna cit m-ar costa la casa mea.
Si acuma o seara buna tuturor si multa sanatate!

6 comments:

Unknown said...

Cal mai bun cred ca a fost desertul MMMMMMMMMMMMMMMM

MMA said...

A fost.....

salmi said...

eu am facut quinoa si nu ne-a placut...pacat, pentru ca stiam si eu cat e de sanatoasa...cred ca am sa mai incerc.

Desertul yamiii, poate pui si reteta?

We frumos!

MMA said...

Salmi daca vrei reteta de tort nu pot sa ti-o dau, ca tortul a fost cumparat. Pe aia de quinoa, da..

MMA said...

Reteta de quinoa. Asa cum am facut-o eu, dar voi puteti pune ce vreti.
Se lasa in apa rece quinoa cam 15-20 de minute. Intre timp se curata legume (ce aveti in casa) Eu am calit o ceapa jumate, dupa care am pus peste ceapa cozi de telina verzi taiate marunt. Dupa ce s-au calit am mai aruncat vreo 4 catei de usturoi tot marunt tocati, ardei rosu si dupa ce s-au calit cit de cit, am mai pus doi dovlecei taiati marunt cubulete(ii aveam in frigider si am zis sa ii consum inainte de a se strica).
Quinoa am fiert-o (o ceasca si doua de supa de pui) in supa de pui si nu am avut rabdarea sa fiarba pina ce scade zeama, asa ca mai era zeama si am turnat-o in tigaia cu legume. La care am mai adaugat niste piper, boia de ardei dulce si f. important Cumin. Asta i-a dat tot gustul. Am citit pe internet unele persoane pun si oregon in loc de cumin, mie mi-a placut cu cumin. Le-am lasat sa fiarba cu capac, la urma am scos capacul si le-am lasat pina au scazut. La urma am mai pus si niste cozi de ceapa verde prin ea, pentru culoare...

eliza said...

va recomand sa consumati quinoa in primul rand din punct de vedere al proprietatilor pe care acestea le detine iar in al doilea rand pentru faptul ca modul de preparare este f usor (asemeni orezului), eu mi-am cumparat la cantitatea de 500g de aici: http://ameplant.ro/produs.php?id=1680&denumire=Quinoa_ecologica_BIO_500g Recomand!